DJ Isis, pionier in een mannenwereld

Large pelicanhouse 9513 fc 715x408

 

Het is een feit: vrouwelijke dj’s zijn ondervertegenwoordigd in de dancescene. Pak de line-up van het Amsterdam Dance Event er bij en je ziet dat er opvallend weinig vrouwen tussen zitten. Jammer, want er zitten een hoop talentvolle vrouwelijke dj’s tussen. Op de Amerikaanse ‘Disc Jockey Day’ sprak Nieuws.nl met een van ’s werelds eerste vrouwelijke pioniers op het gebied van dancemuziek.

DJ Isis was er vroeg bij. Al op twaalfjarige leeftijd kocht ze haar eerste houseplaat: Inner City met Big Fun. Dit nummer kwam uit in september 1988 en was een van de eerste dance-hits die de hitparades haalde. “Ik woonde toen in Overijssel en daar was nog geen dj cultuur,” vertelt Isis. “Pas toen ik twee jaar later naar de Randstad verhuisde en dj Dimitri hoorde, was ik echt verkocht en dacht ik: dat wil ik ook!”

Jaren ‘90

Tijdens haar middelbare school was Isis al professioneel bezig en werd ze geboekt voor optredens in het buitenland. Ze raakte enthousiast over de muziek Vanwege haar drukke schema moest ze op een gegeven moment een keus maken en besloot daarom te stoppen met school. “Als je al succesvol bent in je vak waarom zou je dan nog naar school gaan?” Volgens haar bestaan scholen voor twee groepen mensen: “De groep die absoluut niet weet wat ze wil en de mensen die al precies weten wat ze willen leren.”

Mannenwereld

Echt zeker weten doet ze het niet, maar Isis kan wel een aantal redenen bedenken waarom er minder vrouwen actief zijn in de dancescene. “Volgens mij heeft het te maken met de levensstijl. Omdat feestjes tegenwoordig 24/7 plaats vinden word je ritme continu verstoord. Hierdoor heb je voortdurend een jetlag en is het soms een echte uitputtingsslag. Niet alle vrouwen zitten daarop te wachten, zeker niet als ze moeder zijn. Jammer maar begrijpelijk.”

Moederschap

Nu ze moeder van een zoontje is, is de dj terughoudender geworden met verre reizen. “Een maandje naar Zuid-Amerika zit er nu niet in,” aldus Isis. “Je kan een jong kind dat echt niet aandoen, ik vind het nu al lang als ik een week weg moet. Gelukkig heb ik veel lieve mensen om mij heen die op kunnen passen.”

Dancescene

De afgelopen 24 jaar heeft Isis de dancescene flink zien groeien en innoveren. “Naast een flinke groei is de scene ook harder geworden. Daarnaast is tegenwoordig iedereen dj.” Wel denkt Isis dat de top haalbaar is, talent is hierin een belangrijke factor. “Ook moet je passie hebben voor muziek en jezelf kunnen onderscheiden van de rest. Zorg dus voor een eigen geluid.”